#ICOScapes-valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 23.1.-15.3.2020

Submitted by Elisa on Tue, 01/21/2020 - 14:05

ICOSin tuottama valokuvanäyttely #ICOScapes on nähtävillä Luonnontieteellisessä museossa, Helsingissä, 23.1.-15.3.2020.

#ICOScapes / Jungfraujochin mittausasema Sveitsin alpeilla (kuva: Konsta Punkka)
© Konsta Punkka & ICOS

#ICOScapes-näyttely kertoo tutkjoiden työstä ainutlaatuisissa paikoissa, joissa mitataan kasvihuonekaasuja eri puolilla Eurooppaa. Upeat kuvat ICOS-mittausasemilta on ottanut kansainvälistä mainetta niittänyt luonto- ja eläinkuvaaja Konsta Punkka. Kuvat edustavat ICOS-asemia kaikissa 12 eri maassa, ja ne on otettu vuosina 2017–2018.

”Valokuvien avulla voimme kertoa tutkijoiden arjesta, siitä pitkäjänteisestä, usein vuosien työstä tutkimustulosten takana”, selittää ICOSin viestintäjohtaja Katri Ahlgren. ”ICOS on tutkijoiden yhteisö, ja haluamme osaltamme tuoda heidän ääntään keskusteluun, ja lisätä tietoa ilmastonmuutoksesta.”

Luomuksessa olevaan näyttelyyn valittiin 24 kuvaa 12 eri maasta kaikkiaan satojen kuvien joukosta. Osa näyttelykuvista on paraikaa esillä myös ympäristöministeriön katutason ikkunoissa Helsingin keskustassa.

Konsta Punkalle valokuvaaminen on hänen tapansa puolustaa luontoa: "Haluan näyttää kuinka ainutlaatuisia paikkoja maailmassa on, ja kuinka hienoja eläimiä. Kuvien avulla haluan kertoa, että ihmisen kannattaa suojella luontoa, eläimiä ja ylipäätänsä elämää tällä pallolla."

ICOS-tutkijoiden kanssa työskentely oli Punkasta erityistä juuri tiiviin ilmasto- ja luontoyhteyden vuoksi. "On hienoa päästä kertomaan, miten tutkijat työskentelevät ilmaston puolesta. Mitä he käytännössä tekevät ja minkälaisissa ympäristöissä. Ulkopuolinen näkee sitä harvemmin, ja se on tosi kiinnostavaa", Punkka kertoo.

 

Lisätietoja:

Elisa Vainio, ICOS-Suomen koordinaattori, elisa.vainio (at) helsinki.fi, p. 050 4487 104

Katri Ahlgren, ICOSin viestintäjohtaja, katri.ahlgren (at) icos-ri.eu, p. 040 3502 557

 

#ICOScapes || Luonnontieteellinen museo, Kimnaasi-sali (Pohjoinen Rautatiekatu 13)

Vierailu näyttelyyn sisältyy museon pääsylipun hintaan. Sisäänpääsy myös museokortilla. 

Näyttelystä Luomuksen sivuilla.

 

Konsta Punkka on tunnettu luonto- ja villieläinten kuvaaja. Hänellä on yli miljoona seuraajaa Instagramissa  (@kpunkka). ICOSin lisäksi Punkka on kuvannut muun muassa National Geographic -lehdelle, Greenpeacelle ja useille globaaleille suuryrityksille.

ICOS (Integrated Carbon Observation System) on euroopanlaajuinen kasvihuonekaasuja mittaava tutkimusinfrastruktuuri. ICOS tuottaa standardoitua dataa kasvihuonekaasujen pitoisuuksista ilmakehässä, samoin kuin hiilenkierrosta ilmakehän, ekosysteemien ja merien välillä. Tietoa käyttävät sekä tutkijat työssään, että päättäjät pohtiessaan keinoja, joilla ilmastonmuutosta voidaan hidastaa mahdollisimman tehokkaasti. ICOS-mittauksia tehdään 134 asemalla 12 Euroopan maassa.